Auxerrois
Zkratka: Ax
Synonyma: Blanc de Laquenexy
Podíl vinic v ČR: zatím jen menší výsadby
Tradiční oblasti: Francie, Lucembursko, Německo (Alsasko), Anglie
Stáří a původ: stará burgundská odrůda; Pravděpodobně vznikla náhodným křížením mezi odrůdami Rulandské modré a Heunisch, podobně jako Chardonnay.
Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2004
Období sklizně: polovina října, plodnost je středně vysoká
Barva: zelenožlutá
Vůně: živá, jemná, decentní, výraznější nežli u Rulandského bílého
Chuť: neutrální, plná, poněkud tříslovitá
Ve vůni a chuti můžeme hledat: lískové ořechy
Vhodnost ke skladování: většinou se pije mladé, pozdní sběry a výběry vydrží několik let
Stolování: mladé víno Auxerrois je vhodné k předkrmům, k uzeným rybám nebo k plodům moře. Vyzrálé se pak hodí ke světlým masům a výběry k plísňovým sýrům
Víno: charakterem připomíná víno Rulandského bílého, ovšem jsou plnější a hodí se proto do chladnějších podmínek. Její pižmová bohatost má bezprostřední půvab, má však sklon k nižší kyselosti. V teplejších oblastech může být až příliš bohatá a nevyrovnaná. Má vyšší obsah tříslovin a proto je velmi vhodné pro výrobu sektů