Auxerrois

Zkratka: Ax

Synonyma: Blanc de Laquenexy

Podíl vinic v ČR: zatím jen menší výsadby

Tradiční oblasti: Francie, Lucembursko, Německo (Alsasko), Anglie

Stáří a původ: stará burgundská odrůda; Pravděpodobně vznikla náhodným křížením mezi odrůdami Rulandské modré a Heunisch, podobně jako Chardonnay.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2004

Období sklizně: polovina října, plodnost je středně vysoká

Barva: zelenožlutá 

Vůně: živá, jemná, decentní, výraznější nežli u Rulandského bílého 

Chuť: neutrální, plná, poněkud tříslovitá 

Ve vůni a chuti můžeme hledat: lískové ořechy

Vhodnost ke skladování: většinou se pije mladé, pozdní sběry a výběry vydrží několik let

Stolování: mladé víno Auxerrois je vhodné k předkrmům, k uzeným rybám nebo k plodům moře. Vyzrálé se pak hodí ke světlým masům a výběry k plísňovým sýrům

Víno: charakterem připomíná víno Rulandského bílého, ovšem jsou plnější a hodí se proto do chladnějších podmínek. Její pižmová bohatost má bezprostřední půvab, má však sklon k nižší kyselosti. V teplejších oblastech může být až příliš bohatá a nevyrovnaná. Má vyšší obsah tříslovin a proto je velmi vhodné pro výrobu sektů

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice dbv.bozice@seznam.cz