Cabernet Moravia

Zkratka: CM

Synonyma:

Podíl vinic v ČR:  2007 - 1,1 %

Tradiční oblasti: Morava

Stáří a původ: mladá odrůda, Morava; Odrůdu vyšlechtil Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi křížením odrůd Cabernet Franc a Zweigeltrebe

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2001

Období sklizně: polovina října; Zrání hroznů je velmi pozdní. Plodnost je výborná a pravidelná. K výrobě vysoce jakostních vín je třeba objem sklizně snižovat

Barva: tmavě granátová

Vůně: jemně kabernetové tóny 

Chuť: jemně kabernetové tóny

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz

Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování: Podává se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům

Víno: Je-li technologie dobře zvládnuta, patří Cabernet Moravia ke špičkovým moravským červeným vínům. Po odbourání kyseliny jablečné je víno velmi plné, hebké, s dobře strukturovanými tříslovinami a s dlouhou dochutí

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice dbv.bozice@seznam.cz