Irsai Oliver

Zkratka: IO

Synonyma: Oršaj, Irsay Olivér

Podíl vinic v ČR: 1999 - 0,6 %       2007 - 0,4 %

Tradiční oblasti: Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Slovinsko, země bývalého Sovětského svazu

Stáří a původ: mladá odrůda, Maďarsko; Raně zrající moštová i stolní odrůda s muškátovou vůní bobulí i vína. Vyšlechtil ji ve třicátých letech 20.stolování Kocis Pál v Maďarsku v Kecskemétu křížením odrůd Bratislavské bílé a Čabaňská perla. Průměrné stáří na vinicích je 21 let, proto lze očekávat stárnutí porostu a snižováni plochy. Nejvíce se pěstuje ve velkopavlovické oblasti

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1975

Období sklizně: přelom srpna a září

Barva: světle žlutá 

Vůně: muškátově kořenitá 

Chuť: nízký obsah kyselin, muškátová chuť, méně plná, krátká, někdy s hořčinkou                                                                                                               Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát

Vhodnost ke skladování: malá

Stolování: Víno lze podávat jako aperitiv a k dezertům

Víno: Velmi často se víno Irsai Oliveru využívá do směsí s víny kyselejšími, nejvhodnější je směs s Ryzlinkem vlašským. Často nalézá uplatnění při výrobě burčáků. Jako čisté odrůdové víno stárne rychle, a proto není vhodné k archivaci. Původně byla rozšířena jako stolní odrůda, avšak jako taková má řadu nedostatků, především na vzhledu a transportabilitě

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice dbv.bozice@seznam.cz