Malverina

Zkratka: Mal

Synonyma:

Podíl vinic v ČR:  zatím jen pokusné výsadby

Tradiční oblasti: Morava

Stáří a původ: mladá odrůda, Morava; Odrůda byla vyšlechtěna v roce 2001 doc. Ing. M. Michlovským, CSc., a skupinou šlechtitelů sdružení Resistant, dnes Vinselekt, v genobankách v Lednici, Břeclavi a Perné. Je to odrůda interspecifická. Díky odolnosti proti houbovým chorobám je vhodná pro ekologické a integrovanou produkci vína.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2001

Období sklizně: od první poloviny října; Hrozny zrají v pozdních termínech. Výnosy hroznů jsou velmi dobré a pravidelné. K odpovídající jakosti hroznů je nutné volit snížené zatížení keřů plodnými očky, aby byla sklizeň úměrná růstu letorostů

Barva: slámově žlutá

Vůně: jemná, kořenitá 

Chuť: středně plná až plná, středně vysoký obsah kyselin

Ve vůni a chuti můžeme hledat: skořici, lékořici, chlebovinu

Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování: Vína Malveriny lze velmi dobře kombinovat s masitými pokrmy tradiční české kuchyně

Víno: V mladých vínech Malveriny vynikají prvotní tóny aromatických látek. Při stárnutí se víno poměrně rychle zaplňuje a nastupuje typický skořicový buket. Ve starších vínech z dobrých ročníků se objevuje chlebovina. Víno je zvláště vhodné do různých cuvée, kterým dodává plnost chuti

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice Bernard Bohuslav
603 184 447
dbv.bozice@seznam.cz