Malverina

Zkratka: Mal

Synonyma:

Podíl vinic v ČR:  zatím jen pokusné výsadby

Tradiční oblasti: Morava

Stáří a původ: mladá odrůda, Morava; Odrůda byla vyšlechtěna v roce 2001 doc. Ing. M. Michlovským, CSc., a skupinou šlechtitelů sdružení Resistant, dnes Vinselekt, v genobankách v Lednici, Břeclavi a Perné. Je to odrůda interspecifická. Díky odolnosti proti houbovým chorobám je vhodná pro ekologické a integrovanou produkci vína.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2001

Období sklizně: od první poloviny října; Hrozny zrají v pozdních termínech. Výnosy hroznů jsou velmi dobré a pravidelné. K odpovídající jakosti hroznů je nutné volit snížené zatížení keřů plodnými očky, aby byla sklizeň úměrná růstu letorostů

Barva: slámově žlutá

Vůně: jemná, kořenitá 

Chuť: středně plná až plná, středně vysoký obsah kyselin

Ve vůni a chuti můžeme hledat: skořici, lékořici, chlebovinu

Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování: Vína Malveriny lze velmi dobře kombinovat s masitými pokrmy tradiční české kuchyně

Víno: V mladých vínech Malveriny vynikají prvotní tóny aromatických látek. Při stárnutí se víno poměrně rychle zaplňuje a nastupuje typický skořicový buket. Ve starších vínech z dobrých ročníků se objevuje chlebovina. Víno je zvláště vhodné do různých cuvée, kterým dodává plnost chuti

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice dbv.bozice@seznam.cz