Muškát moravský

Zkratka: MM

Synonyma: Mopr

Podíl vinic v ČR: 1999 - 2,3 %      2007 - 1,9 %

Tradiční oblasti: Morava

Stáří a původ: mladá odrůda, Morava; Vzhledem k tomu, že pro naše vinařské oblasti nebyla žádná dostatečně vhodná odrůda s muškátovým aroma ve víně, pokusil se Ing. V. Křivánek ve šlechtitelské stanici v Polešovicích zaplnit tuto mezeru křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. Jeho záměr se roku 1987 podařil a Muškát moravský se brzy stal nejrozšířenější nově vyšlechtěnou odrůdou u nás. Do roku 1993 byl používán název MOPR, poté přejmenován na Muškát moravský. Průměrné stáří na vinicích je 15 let. Nejvíce je rozšířen ve slovácké oblasti.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1987

Období sklizně: od první poloviny září; Zrání bobulí je rané. Obsah kyselin je nižší a proto je nutné pro výrobu suchých vín sklízet hrozny zavčas, aby vína nebyla plochá. Případně zvýšit obsah kyselin již v moštu přídavkem kyseliny vinné v povoleném množství. Tam, kde lze hrozny ochránit před ptactvem, vosami a plísní šedou, je možné získat zajímavá vína v kategoriích výběrů

Barva: světle žlutá 

Vůně: výrazná muškátová vůně 

Chuť: lehčí, s nižším obsahem kyselin

Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát, příjemnou lehkost spojenou s ovocnými tóny

Vhodnost ke skladování: malá

Stolování: Jemně muškátové víno je vhodné jako aperitiv k předkrmům z husích jater nebo k plodům moře. Také se hodí k mírně sladkým dezertům neutrální chutě. Suché víno je vhodné k jemné paštice

Víno: Zpracování hroznů na kvalitní víno s muškátovou vůní je náročné na umění vinaře jak ve vinici, tak ve sklepě. Jedině vína dostatečně reduktivní povahy a s příjemným obsahem kyselin mají šanci na přízeň konzumenta. Při nevhodných manipulacích jsou vína tenká, plochá, s nepříjemnými tóny kyseliny mléčné. Vína muškátu moravského jsou vhodná do směsí a jako součást značkových vín i sektů

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice dbv.bozice@seznam.cz