Muškát Ottonel

Zkratka: MO

Synonyma:Muscat Ottonel, Ottonel Muskotály

Podíl vinic v ČR:  1999 - 0,3 %     2004 - 0,3 %

Tradiční oblasti: Francie (Alsasko), Maďarsko

Stáří a původ: mladá odrůda, Francie; Odrůda francouzského původu, kterou vypěstoval ze semene Robert Moreau v Anger, je pravděpodobně křížencem odrůd Chrupka bílá a Muškát žlutý

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1952

Období sklizně: od poloviny září; Bobule nesmírně jemné muškátové chuti přímo přitahují milovníky aromatických stolních hroznů

Barva: světle žlutá

Vůně: jemná, muškátová   

Chuť: jemná, lehká, kratší, muškátová 

Ve vůni a chuti můžeme hledat: růži, muškát

Vhodnost ke skladování: malá

Stolování: Vína Muškátu Ottonelu se nejčastěji kombinují s předkrmy z husích jater nebo se sladkými dezerty. Mohou sloužit jako lehký suchý aperitiv

Víno: Vína Muškátovu Ottonelu mohou být plná a harmonická, pokud mají příznivý obsah kyselin a jsou-li reduktivně vyškolena s co možná nejnižším stupněm okysličení. Ale často se setkáváme s víny přívlastkovými z přezrálých hroznů, která postrádají úměrné množství kyselin, jsou široká, s vyššími barevnými odstíny a s hořkým odchodem. K dosažení vysoké jakosti vína musí mít vinař dostatečné technologické zkušenosti s touto odrůdou. Podle zkušeností z Rumunska (Murfatlar) nebo z Rakouska (Burgenland) je možné vytvořit z přezrálých hroznů této odrůdy vynikající přírodní dezertní vína s obsahem zbytkového cukru

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice dbv.bozice@seznam.cz