Ryzlink vlašský

 

Zkratka: RV

Synonyma: Welschriesling, Riesling italico, Olasrizling, Laški rizling, Rizling italijanski

Podíl vinic v ČR:  1999 - 13 %     2007 - 7,8 %

Tradiční oblasti: Itálie, Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Morava

Stáří a původ: stará odrůda, neznámý původ; Původ této odrůdy zatím není jasný, ale je prokázáno, že k Ryzlinku rýnskému nemá žádný příbuzenský vztah. Ryzlink vlašský je nejvíce rozšířen v jihovýchodní Evropě, severní Itálii, Maďarsku, Slovensku, Rakousku a u nás. Stáří ve vinicích je 26 let, prakticky se nevysazuje. Nejvíce je zastoupena v mikulovské vinařské oblasti.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941

Období sklizně: od přelomu října a listopadu; zrání hroznů je velmi pozdní

Barva: světle žlutozelená 

Vůně: široká škála vůní  

Chuť: plná, harmonická 

Ve vůni a chuti můžeme hledat: červený rybíz, angrešt, kytice lučního kvítí, hrozinky, sladký citrón, medové tóny

Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování: vína Ryzlinku vlašského zachycují celou škálu bílých vína. Lehká, prostá, tvrdá vína stolní, která přinášejí osvěžení při namáhavé manuální práci, se hodí ke svačinám s uzeninám. Suchá vína Ryzlinku vlašského se dobře uplatní jako aperitiv ke studeným předkrmům a k celé paletě jídel jednoduché všední kuchyně. Hodí se k zeleninovým jídlům i zeleninovým polévkám a bílým sýrů, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám. Jako vinný střik dobře uhasí žízeň

Víno: Vína Ryzlinku vlašského se vyznačují vyšším obsahem kyselin, které mohou být až ocelové. Při lepší vyzrálosti hroznů a nižší sklizni jsou svěže pikantní a ve vyšších stupních přívlastkových vína působí příjemným zralým dojmem, tvoříce harmonii se zbytkovým cukrem. Tradičně dává výborná vína ledová. Ryzlink vlašský dával vždy vítanou surovinu pro šumivá vína a je stále důležitou složkou všemožných vín známkových, v nichž tvoří páteř směsi, která by se bez jeho přítomnosti mohla zbortit do měkce se rozplývající unylosti

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice dbv.bozice@seznam.cz