Vrboska

Zkratka: Vr

Synonyma:

Podíl vinic v ČR:

Tradiční oblasti: Morava

Stáří a původ: mladá odrůda, Morava; Odrůda byla vyšlechtěna ve ŠSV ve Znojmě šlechtiteli Ing. J. Ševčíkem, Ing. I. Ludvíkovou, Ing. M. Zbořilem, Ing. J. Tomáškem a J. Hladíkem. Je to kříženec odrůd Tramín červený a Čabaňská perla

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2004

Období sklizně: od konce srpna; odrůda raší časně

Barva: zelenožlutá

Vůně: jemně muškátově kořenitá 

Chuť: lehká až fádní

Ve vůni a chuti můžeme hledat: jemně muškátovou kořenitost, lékořici

Vhodnost ke skladování: malá

Stolování: Líbivý hrozen je možno využít i pro přímý konzum

Víno: Výnos odrůdy je nízký. Při přezrávání ztrácí kyseliny. Má-li vyšší obsah dioxidu uhličitého, je víno příjemné. Odrůda je doporučována zejména pro výrobu burčáku, který má výbornou kvalitu

 

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice dbv.bozice@seznam.cz