Vrboska

Zkratka: Vr

Synonyma:

Podíl vinic v ČR:

Tradiční oblasti: Morava

Stáří a původ: mladá odrůda, Morava; Odrůda byla vyšlechtěna ve ŠSV ve Znojmě šlechtiteli Ing. J. Ševčíkem, Ing. I. Ludvíkovou, Ing. M. Zbořilem, Ing. J. Tomáškem a J. Hladíkem. Je to kříženec odrůd Tramín červený a Čabaňská perla

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2004

Období sklizně: od konce srpna; odrůda raší časně

Barva: zelenožlutá

Vůně: jemně muškátově kořenitá 

Chuť: lehká až fádní

Ve vůni a chuti můžeme hledat: jemně muškátovou kořenitost, lékořici

Vhodnost ke skladování: malá

Stolování: Líbivý hrozen je možno využít i pro přímý konzum

Víno: Výnos odrůdy je nízký. Při přezrávání ztrácí kyseliny. Má-li vyšší obsah dioxidu uhličitého, je víno příjemné. Odrůda je doporučována zejména pro výrobu burčáku, který má výbornou kvalitu

 

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice Bernard Bohuslav
603 184 447
dbv.bozice@seznam.cz