Stáří a původ: mladá odrůda, Morava; Odrůda byla vyšlechtěna ve ŠSV ve Znojmě šlechtiteli Ing. J. Ševčíkem, Ing. I. Ludvíkovou, Ing. M. Zbořilem, Ing. J. Tomáškem a J. Hladíkem. Je to kříženec odrůd Tramín červený a Čabaňská perla
Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2004
Období sklizně: od konce srpna; odrůda raší časně
Barva: zelenožlutá
Vůně: jemně muškátově kořenitá
Chuť: lehká až fádní
Ve vůni a chuti můžeme hledat: jemně muškátovou kořenitost, lékořici
Vhodnost ke skladování: malá
Stolování: Líbivý hrozen je možno využít i pro přímý konzum
Víno: Výnos odrůdy je nízký. Při přezrávání ztrácí kyseliny. Má-li vyšší obsah dioxidu uhličitého, je víno příjemné. Odrůda je doporučována zejména pro výrobu burčáku, který má výbornou kvalitu