Vůně a chutě vína

Angrešt - sauvignon

Banány - mladá levná bílá vína, jihoafrický pinotage, Beaujolais Nouveau

Biskvit - šampaňské, zejména ročníkové a jakékoli kvalitní vyzrálé šampaňské, dále několik špičkových šumivých vín odjinud

Briošky - šampaňské

Broskve - mnoho bílých vín, zvláště viognier a chardonnay

Brousek - Chablis

Bylinky - Sauvignon

Cedrové dřevo/tabák - červené bordeuxské a několik dalších vysoce kvalitních červených vín z odrůdy Cabernet

Citrony - velké množství mladých bílých vín

Černý rybíz - cabernet sauvignon včetně klaretu a v menší míře i cabernet franc a merlot

Čokoláda - mnoho středně plných a plných červených vín ze Starého i Nového světa, často zrajících v dubových sudech, ale zejména australský shiraz a jihoitalské negroamaro

Dehet - Barolo, vína ze severního toku Rhony

Dub - spousta vín - červených i bílých, ale tradičně Rioja

Eukalyptus - cabernet sauvignon

Grepy - sicilské červené

Hlína, štěrk, kameny - především červené Graves a některá rustikálnější červená vína

Hrozinky - sladká dolihovaná vína

Hrozny - muškát a někdy i argentinské torrontes a maďarský irsai oliver

Hrušky - mladá, lehká, poměrně neutrální bílá vína, Beaujolais Nouveau

Hřebíček - cabernet sauvignon

Chřest - sauvignon blanc, především ze země Nového světa

Jablka - řada bílých vín včetně německého ryzlinku, některá chardonnay z chladných oblastí

Jahody - Beaujolais, červená Rioja, červené burgundské

Kaštany - (pečené), jihoitalská červená

Kávová zrna - různá dost vysoce kvalitní bariková červená vína včetně burgundských

Kdoule - bílá vína z údolí Loiry, suchá i sladká, vyrobená z odrůdy Chenin blanc

Kočičina (kocouří sprej) - müller thurgau a francouzský sauvignon blanc

Koření - mnoho plných červených barikových vín - zejména shiraz, zinfandel, primitivo a tramín

Kouř - plný barikový syrah, alsaský pinot gris, Pouilly-Fumé

Kůže - robusní červená vína, hlavně z odrůdy syrah a Bandol

Kvasnice - šampaňské

Květiny - německý ryzlink a kerner

Lanolin - sauternes a další botrytické semillony, suchý semillon z Barossa Valley

Lékořice - mladá tříslovitá červená vína

Liči - Tramín

Limetky - australský ryzlink a verdelho

Maliny - červené burgundské a další rulandská modrá, červená vína z údolí Rhony, Beaujolais

Mandle - mnoho suchých italských bílých vín, jako Soave a Prosecco, ale také Valpolicella

Máslo - bílá vína, jež prošla jablečno-mléčnou fermentací - především chardonnay

Máta - cabernet sauvignon z Nového světa a jihoaustralský shiraz

Med - sladká bílá vína, zejména botrytická, dále vyzrálá suchá bílá vína včetně burgundských

Melouny - Chardonny z nového světa

Meruňky - botrytická sladká vína, polosuchý Sauvignon

Minerály - Pouilly - Fumé, ryzlink, Chablis

Olivy - vína z odrůdy Cabernet

Oříšky - bílé burgundské, vyzrálé šampaňské a další chardonnay, zejména když zrála v dubových sudech

Ostružiny - argentinský Malbec, zinfandel, mourvédre, cabors, Madiran

Paprika - cabernet franc a cabernet sauvignon z chladných oblastí

Pazourek - Pouilly-Fumé, Sancerre a Chablis

Pečivo - šampaňské

Pepř bílý - rakouský veltlín

Pepř černý - grenache, řada languedockých červených vín, Cotes du Rhone, shiraz

Petrolej - vyzrálý ryzlink

Pleťový krém - tramín

Pomeranče - řada sladkých nebo dolihovaných vín

Růže - muškát, burgundské, Barolo

Rybízové listy - sauvignon blanc, mladý cabernet sauvignon z chladných oblastí, cabernet franc z údolí Loiry

Smetana - dobré šampaňské a některá chardonnay včetně burgundských

Sůl - sherry manzanilla

Švestky - řada červených vín

Tabák - řada červených vín včetně chianti

Toasty - jakékoli víno, jež vyzrálo v nových dubových sudech, vyzrálé šampaňské

Tráva - sauvignon

Třešně - řada italských červených a červené burgundské

Turecký med - tramín

Vanilka - jakékoli bílé či červené víno, které zrálo v nových dubových sudech, hlavně z amerického dubu

Zvěřina - červená vína, hlavně vyzrálá vína ze severního toku Rhony, shiraz

Žvýkačka - Beaujolais Nouveau, pinotage

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice dbv.bozice@seznam.cz