Zkratka: Mal
Synonyma:
Podíl vinic v ČR: zatím jen pokusné výsadby
Tradiční oblasti: Morava
Stáří a původ: mladá odrůda, Morava; Odrůda byla vyšlechtěna v roce 2001 doc. Ing. M. Michlovským, CSc., a skupinou šlechtitelů sdružení Resistant, dnes Vinselekt, v genobankách v Lednici, Břeclavi a Perné. Je to odrůda interspecifická. Díky odolnosti proti houbovým chorobám je vhodná pro ekologické a integrovanou produkci vína.
Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2001
Období sklizně: od první poloviny října; Hrozny zrají v pozdních termínech. Výnosy hroznů jsou velmi dobré a pravidelné. K odpovídající jakosti hroznů je nutné volit snížené zatížení keřů plodnými očky, aby byla sklizeň úměrná růstu letorostů
Barva: slámově žlutá
Vůně: jemná, kořenitá
Chuť: středně plná až plná, středně vysoký obsah kyselin
Ve vůni a chuti můžeme hledat: skořici, lékořici, chlebovinu
Vhodnost ke skladování: dobrá
Stolování: Vína Malveriny lze velmi dobře kombinovat s masitými pokrmy tradiční české kuchyně
Víno: V mladých vínech Malveriny vynikají prvotní tóny aromatických látek. Při stárnutí se víno poměrně rychle zaplňuje a nastupuje typický skořicový buket. Ve starších vínech z dobrých ročníků se objevuje chlebovina. Víno je zvláště vhodné do různých cuvée, kterým dodává plnost chuti