Vůně a chutě vína
Angrešt - sauvignon
Banány - mladá levná bílá vína, jihoafrický pinotage, Beaujolais Nouveau
Biskvit - šampaňské, zejména ročníkové a jakékoli kvalitní vyzrálé šampaňské, dále několik špičkových šumivých vín odjinud
Briošky - šampaňské
Broskve - mnoho bílých vín, zvláště viognier a chardonnay
Brousek - Chablis
Bylinky - Sauvignon
Cedrové dřevo/tabák - červené bordeuxské a několik dalších vysoce kvalitních červených vín z odrůdy Cabernet
Citrony - velké množství mladých bílých vín
Černý rybíz - cabernet sauvignon včetně klaretu a v menší míře i cabernet franc a merlot
Čokoláda - mnoho středně plných a plných červených vín ze Starého i Nového světa, často zrajících v dubových sudech, ale zejména australský shiraz a jihoitalské negroamaro
Dehet - Barolo, vína ze severního toku Rhony
Dub - spousta vín - červených i bílých, ale tradičně Rioja
Eukalyptus - cabernet sauvignon
Grepy - sicilské červené
Hlína, štěrk, kameny - především červené Graves a některá rustikálnější červená vína
Hrozinky - sladká dolihovaná vína
Hrozny - muškát a někdy i argentinské torrontes a maďarský irsai oliver
Hrušky - mladá, lehká, poměrně neutrální bílá vína, Beaujolais Nouveau
Hřebíček - cabernet sauvignon
Chřest - sauvignon blanc, především ze země Nového světa
Jablka - řada bílých vín včetně německého ryzlinku, některá chardonnay z chladných oblastí
Jahody - Beaujolais, červená Rioja, červené burgundské
Kaštany - (pečené), jihoitalská červená
Kávová zrna - různá dost vysoce kvalitní bariková červená vína včetně burgundských
Kdoule - bílá vína z údolí Loiry, suchá i sladká, vyrobená z odrůdy Chenin blanc
Kočičina (kocouří sprej) - müller thurgau a francouzský sauvignon blanc
Koření - mnoho plných červených barikových vín - zejména shiraz, zinfandel, primitivo a tramín
Kouř - plný barikový syrah, alsaský pinot gris, Pouilly-Fumé
Kůže - robusní červená vína, hlavně z odrůdy syrah a Bandol
Kvasnice - šampaňské
Květiny - německý ryzlink a kerner
Lanolin - sauternes a další botrytické semillony, suchý semillon z Barossa Valley
Lékořice - mladá tříslovitá červená vína
Liči - Tramín
Limetky - australský ryzlink a verdelho
Maliny - červené burgundské a další rulandská modrá, červená vína z údolí Rhony, Beaujolais
Mandle - mnoho suchých italských bílých vín, jako Soave a Prosecco, ale také Valpolicella
Máslo - bílá vína, jež prošla jablečno-mléčnou fermentací - především chardonnay
Máta - cabernet sauvignon z Nového světa a jihoaustralský shiraz
Med - sladká bílá vína, zejména botrytická, dále vyzrálá suchá bílá vína včetně burgundských
Melouny - Chardonny z nového světa
Meruňky - botrytická sladká vína, polosuchý Sauvignon
Minerály - Pouilly - Fumé, ryzlink, Chablis
Olivy - vína z odrůdy Cabernet
Oříšky - bílé burgundské, vyzrálé šampaňské a další chardonnay, zejména když zrála v dubových sudech
Ostružiny - argentinský Malbec, zinfandel, mourvédre, cabors, Madiran
Paprika - cabernet franc a cabernet sauvignon z chladných oblastí
Pazourek - Pouilly-Fumé, Sancerre a Chablis
Pečivo - šampaňské
Pepř bílý - rakouský veltlín
Pepř černý - grenache, řada languedockých červených vín, Cotes du Rhone, shiraz
Petrolej - vyzrálý ryzlink
Pleťový krém - tramín
Pomeranče - řada sladkých nebo dolihovaných vín
Růže - muškát, burgundské, Barolo
Rybízové listy - sauvignon blanc, mladý cabernet sauvignon z chladných oblastí, cabernet franc z údolí Loiry
Smetana - dobré šampaňské a některá chardonnay včetně burgundských
Sůl - sherry manzanilla
Švestky - řada červených vín
Tabák - řada červených vín včetně chianti
Toasty - jakékoli víno, jež vyzrálo v nových dubových sudech, vyzrálé šampaňské
Tráva - sauvignon
Třešně - řada italských červených a červené burgundské
Turecký med - tramín
Vanilka - jakékoli bílé či červené víno, které zrálo v nových dubových sudech, hlavně z amerického dubu
Zvěřina - červená vína, hlavně vyzrálá vína ze severního toku Rhony, shiraz
Žvýkačka - Beaujolais Nouveau, pinotage
Kontakt
603 184 447 dbv.bozi