Frankovka

Zkratka: Fr

Synonyma: Blaufränkisch, Blauer Limberger, Lemberger, Kékfrankos

Podíl vinic v ČR:  1999 - 5 %       2007 - 7,2 %

Tradiční oblasti: Rakousko, Německo, Morava, Slovensko, Maďarsko

Stáří a původ: stará odrůda, asi Rakousko; Je to pravděpodobně rakouská odrůda, na jejímž vzniku se podílela odrůda Heunisch. Pěstuje se hlavně ve středoevropských vinařských oblastech

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941

Období sklizně: od poloviny října; je to odrůda pozdní, a proto vyžaduje výborné polohy

Barva: světle i tmavě rubínová s fialovými záblesky

Vůně: v mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně                                                                                             Chuť: tvrdší, s čerstvou kyselinkou a vyššími tříslovinami, kořenitá, ovocná 

Ve vůni a chuti můžeme hledat: ostružiny, skořici

Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování: V závislosti na vyzrání hroznů může být víno Frankovky běžným denním vínem ke svačinám a k celé řadě obvyklých jídel všedního dne. Z dobrých ročníků se výborně hodí k pečeným masům, ke zvěřině, kachně i huse, ke guláši, k jídlům z vnitřností, ke kořeněným jídlům zeleninovým, k polentě, ke zrajícím i bílým sýrům, k těstovinám v kořenité úpravě nebo k některým druhům pizzy

Víno: Ve vínech Frankovky je vždy poněkud více kyselin nežli v ostatních červených vínech a na počátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín Frankovky k podstatnějšímu snížení sklizní probírkou hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu a tím získání vyššího extraktu. Současně se ponechávají taková vína delší dobu vyzrávat na sudech. Tím je možné dosáhnout při využití jablečno-mléčného kvašení výraznější charakter červeného vína, které je kořenité a současně plné s ovocnými tóny. Vína Frankovky se dají dobře skladovat a zrají na lahvi pomalu

 

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice dbv.bozice@seznam.cz