Pálava

Zkratka: Pa

Synonyma:

Podíl vinic v ČR:  1999 - 0,5 %     2007 - 0,8 %

Tradiční oblasti: Morava

Stáří a původ: mladá odrůda, Morava; Odrůda byla vyšlechtěna v sedmdesátých letech 20. století Ing. J. Veverkou ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a později v Perné křížením  odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Průměrné stáří na vinicích činí 19 let a nejvíce se pěstuje v mikulovské a ve znojemské podoblasti.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1977

Období sklizně: od přelomu září a října; zrání odrůdy je středně pozdní. Pálava plodí pravidelně a sklizně jsou vyšší nežli u Tramínu. Hrozny dosahují velmi dobré cukernatosti a je možné získávat přívlastková vína vyšších stupňů

Barva: zlatožlutá 

Vůně: aromatické látky typu Tramínu doplněné o vanilkové tóny 

Chuť: plná, dlouhotrvající, jemnější harmonie než u Tramínu 

Ve vůni a chuti můžeme hledat: koření, muškát, vanilku

Vhodnost ke skladování: střední

Stolování: podává se podobně jako Tramín k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, ke sladkým úpravám masa, k ovčím či kozím sýrům

Víno: Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale kořenítá plnost bývá nižší. Pro příjemnost chuti je nutné zachovat dostatečný obsah kyselin

Kontakt

Družstvo božických vinařů Božice 380, 671 64 Božice Bernard Bohuslav
603 184 447
dbv.bozice@seznam.cz